Monday 16 January 2012

MASAK LEMAK CILI API UDANG DAN CENDAWAN

Hari ni menu makan tengah hari request Iman, anakku yang keempat. Tiba-tiba Iman teringat yang kakakku yang sulong pernah memasak menu ini semasa majlis tahlil abang iparku tak lama dulu. Dengan lutut yang masih belum sembuh sepenuhnya aku keluar untuk mencari bahan-bahannya. Dan bila sampai sahaja di rumah semuanya kukerah untuk menolongku di dapur.
Bahan-bahannya:
500 gm udang sederhana besar
1/2 kg santan
10 biji cili api (kalau nak pedas lagi boleh tambah)
serbuk kunyit
garam
bahan perasa
3 batang seri dititik
2 helai dun kunyit 

Cara membuatnya
1. Masukkan cili api yang telah ditumbuk bersama serbuk kunyit di dalam periuk.
2. Masukkan sedikit air.
3. Masukkan serai dan daun kunyit
3. Masukkan udang, biarkan seketika.
4. Masukkan santan.
5. Bila mendidih masukkan cendawan, garam dan bahan perasa.
6. Biarkan seketika dan sedia untuk dihidangkan.





     Resepinya agak mudah dan bahan-bahannya senang didapati. Oleh sebab lama tak menjamah menu macam ni sebaik sahaja nasi masak, sekali lagi kami makan masak lemak udang cendawan ini dengan tekun sekali bersama sambal belacan dan ikan masin bulu ayam.....meleleh peluh dibuatnya..darihaticikgusuzie..

No comments:

Post a Comment