Saturday 14 January 2012

IKAN SENANGIN MASAK TAUCU


     Entah mengapa tiba-tiba saja tekak ni teringin nak makan ikan masak taucu. Dengan keadaan lutut yang  tak berapa nak baik ni saya sempat juga ke kedai untuk mencari bahan-bahan untuk masak  taucu ikan. Tak banyak pilihan ikan di sini. Jadi ikan senangin sajalah pilihan saya. Memang tak sabar nak masak hari ni setelah lima hari dapur tak berasap kerana sakit lutut. Alhamdulillah...hari ni operasi memasak bermula lagi.



Bahan-bahannya:
Bahan A
3 ekor ikan senangin sederhana besar (dipotong 2)
serbuk kunyit
garam
Bahan B
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 labu bawang besar
2 inci halia
3 biji cili hijau
10 biji cili padi
(semua bahan B dihiris)
2 senduk taucu (saya membasuhnya untuk mengurangkan rasa masin)
4 sudu besar gula
1 sudu bahan perasa
Cara membuatnya:
1.  Ikan digaram dan dikunyitkan dan digoreng sehingga masak.
2.  Tumis bahan B sehingga naik baunya.
3.  Masukkan taucu, gula dan bahan perasa.
4.  Masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
5.  Sedia untuk dihidang.

Baunya memang menaikkan selera. Apalagi setelah nasi masak saya dan anak-anak mengadap penuh selera...darihaticikgusuzie..



No comments:

Post a Comment