Sunday 4 December 2011

AYAM LAGI

Mengapa bila masak ikan anak-anak tarik muka taknak makan atau cuma makan sedikit atau makan nasi je...sabotaj tak nak makan ikan. Mengapa kalau masak ayam, laku satu periuk. Tapi kadang kala saya sendiri jemu makan ayam hinggakan tak tahu nak masak ayam masak apa. Nasi ayam sudah, kari ayam sudah, lemak cili api ayampun sudah, ayam goreng tepung, popcorn ayam, ayam masak merah sudah, begedil ayampun sudah..Tetapi setelah intai-intai buku masak yang hampir tercabut kulitnya ni saya mengambil keputusan nak bakar ayam je hari tu. Ayam bakar berempah....suami yang berada di kebunnya hari tu sibuk bertanya-tanya...bau apa ni...bau apa ni...


Ayam yang telah dipotong-potong diperap dengan serbuk cili, (bawang besar, bawang putih,halia,lengkuas, serai yang telah diblend), jintan manis dan jintan putih yang telah diblend kering. Lebih lama perap lagi sedap. Nampaknya ayam bakar berempah ini berjaya menarik selera suami dan anak-anak saya untuk makan bertambah-tambah hari tu. Saya bakarnya dalam oven je...mudah kerja...darihaticikgusuzie...

No comments:

Post a Comment