Saturday 17 December 2011

AYAM BBQ BEREMPAH

Bekalan ayam memang tidak pernah putus di rumah. Anak-anak lebih memilih untuk makan  ayam daripada makan ikan. Saya hampir kehilangan idea nak masak apa lagi dengan ayam ni. Suami kata kalau nak senang buat je BBQ ayam. Lagi memudahkan kerja saya. Untuk memerap ayam saya menggunakan bawang merah, bawang putih, serai, jintan manis yang telah dikisar halus, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk kari, perencah sup, gula pasir, gula perang, garam dan ajinomoto. Senang dan mudah. Semakin lama perap semakin sedap dan rasa manis dan berempah akan meresap ke dalam ayam-ayam tersebut.
    Sementara suami menghidupkan pembakar, saya mula mencucuk ayam dengan lidi dan menuangkan lebihan kuah perapan ke atas ayam-ayam yang telah siap dicucuk. Memang mudah kerja sayakan..lepas ni suamilah yang akan mengambil alih...Hah siap sudah...darihaticikgusuzie...
   

Tunggu untuk dibakar sahaja lagi...

No comments:

Post a Comment