Thursday, 12 January 2012

AYAM GAJUS


Ini lagi satu resepi yang saya cuba dari buku resepi Hanieliza. Memang menjadi dan suami cukup suka.
Bahan-bahannya:
Bahan A
600 gm isi ayam (dipotong dadu)
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh garam
Bahan B
100 gm kacang gajus goreng
3 tangkai cili kering (dipotong)
2 labu bawang besar Holland (dipotong dadu kasar)
4 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia (dipotong)
1 biji capsicum hijau
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
1/4 cwn air
2 sudu makan minyak masak


Cara membuat
1. Gaul isi ayam dengan garam dan tepung jagung
2. Goreng ayam hingga masak dan tepikan
3. Goreng cili kering dan ketepikan
4. Tumishalia, bawang putih hingga garing, masukkan bawang besar
5. Masukkan capsicum, isi ayam, sos tiram, sos tomato dan sedikit air
6. Biarkan kering dan tutup api
7. Masukkan gajus dan kacau rata. Sedia dihidang.


     Suami cukup suka ayam gajus ni lebih-lebih lagi ada gajus yang garing. Kepada sesiapa yang sukakan pedas tambahkan sedikit cili kering yang telah diblend. Yummy...yummy...Silalah cuba. Gerenti jadi. darihaticikgusuzie.

No comments:

Post a Comment