Thursday 12 January 2012

AYAM HALIA



     Assalamualaikum semua...sebenarnya resepi ini telah lama dicuba cuma tak sempat nak N3 kan sahaja akibat terlalu banyak kerja di sekolah. Resepi Ayam Halia ini cukup mudah dah saya rasa agak rugi tidak mencubanya kerana sekali dicuba gerenti jadi. Mulanya ayam halia ini terbiar sahaja di atas meja makan tidak disentuh namun setelah Aiesyah mencubanya anak-anak yang lain terus mengambil pinggan. Licin tidak berbaki.
Bahan-bahannya:
Bahan A
500 gm isi ayam
3 sudu makan sos tiram
1 sudu teh tepung jagung (dibancuh dengan 1/2 cwn air)
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 pokok daun bawang
1 biji tomato (dipotong 4)
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B
3 inci halia
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah

Cara membuat
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dihiris
2. Masukkan ayam dan masukkan sedikit air
3. Biar ayam masak sehingga lembut
4. Masukkan bancuhan tepung jagung, sos tiram, serbuk lada hitam dan garam
5. Biarkan hingga pekat
6. Masukkan tomato dan daun bawang, kacau rata
7. Sedia dihidangkan.

Cukup mudah sebab semua bahan ada di rumah. Memang benar seperti yang tertulis di kulit buku 1 Hari 1 Resepi tulisan Chef Hanieliza yang gerenti jadi itu. Cubalah. darihaticikgusuzie




No comments:

Post a Comment